Microsoft Corporation, federal mahkeme vatandaşlar üzerinde kullanımı için meşru ve insani bir yasa çıkıncaya kadar yüz tanıma teknolojisinin kolluk kuvvetlerine satışını yasakladığını açıkladı.

Microsoft, Amazon ve IBM’den sonra teknolojinin polisler ve diğer ajanslar tarafından önyargılı kullanımını protesto eden üçüncü kuruluş oldu.

Redmond merkezli şirket, yaptığı açıklamada,

Yüz tanıma teknolojimizi bugün ABD polis departmanlarına satmıyoruz ve insan haklarına dayanan güçlü bir ulusal yasa olana kadar bu teknolojiyi polise satmayacağız.

Washington Post

Amerika, George Floyd’un ölümünden sonra tüm eyaletlerde ırkçılığa karşı kitlesel protestolara tanıklık ederken, yüz tanıma teknolojisi koyu renkli tenli insanlara karşı önyargısı ile ün salmıştır.

Bir çalışmada , “Amerikan halkını korumak için” yüz tanıma teknolojisinin, siyahi tenli insanların yüzlerini tanımak için mücadele ettiği ve bu da yanlış tutuklamalara yol açabileceği bulundu.

Daha önce, Amazon, bir yıl süreyle yüz tanıma yazılımı “Rekognition” satışını durdurmuştu. Perakende devi, hükümetin bu moratoryum döneminde teknolojinin etik kullanımı için katı yasalar uygulamasını umuyor.

Benzer şekilde IBM , Kongreye, şirketin “temel insan hakları ve özgürlüklerini” ihlal etmek için kullanılabileceği için yüz tanıma yazılımı tedarik etmeyeceğini bildiren bir mektup yazdı.

KAYNAK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like