Amerikan teknoloji devi Apple, büyük bir sıçrama için hazırlanıyor. Son raporlara göre, şirket Intel ile işbirliğini sonlandıracak ve yaklaşan Mac bilgisayarlara kendi çipini dahil edecek. Şirket, 14 yıllık işbirliğinin ardından dünyanın önde gelen işlemci üreticisine veda etmeye karar verdi.

Apple, MacBook’ları için yonga üreticilerini kolayca değiştirmez. 1990’ların başında şirket, Motorola işlemcilerinden PowerPC’ye geçti. 2005 yılında PowerPC’den Intel’e geçiş yaptı. Intel destekli Mac’lerin ilk seti Ocak 2006’da piyasaya çıktı.

İlk başta, Apple-Intel bağlantısı mükemmel görünüyordu, ancak ARM işlemci mimarı Mike Filipp’in Apple’ın Cupertino’daki genel merkezine gelmesi tutkulu bir tartışmayı kışkırttı. Filipp on yıl ARM’de çalıştı, bu yüzden yeni nişanı Apple-Intel bağının çözülmesinin teyidi gibi görünüyordu.

22 Haziran’daki Worldwide Geliştirici Konferansı’nda (WWDC), şirket kendi Mac işlemcilerine geçtiğini duyurmayı planlıyor. iPhone’lar ve iPad’ler zaten birimleri kendi atölyelerinden kullanıyor, bu yüzden Mac’lere geçiş ve Intel’in değiştirilmesi aslında mantıklı bir adım. Ancak, duyuru zamanlaması değişebilir.

Microsoft, Samsung veya Lenovo gibi bir süredir dizüstü bilgisayarlarını ARM çiplerinde kullanıyorlar. Apple’ın kararı Intel ve diğer üreticilere karşı bir ayaklanmaya neden olabilir.

Yeni ARM tabanlı yonga testleri, Intel tabanlı sürümlere göre önemli gelişmeler gösterdi. Bu gelişmeler özellikle grafik performansı ve yapay zeka uygulamaları açısından açıktır. Buna ek olarak, Apple işlemciler daha enerji tasarrufludur ve daha ince ve daha hafif cihazlara kolayca sığabilir.

Apple Yıllardır Bu Proje Üzerinde Çalışıyor

Apple WWDC’de , diğer iOS, iPadOS, tvOS ve watchOS işletim sistemlerinde de güncellemeler hazırlıyor. Çip üzerindeki çalışmalar birkaç yıldır devam ediyor ve şirketin tarihindeki en gizli şeylerden biri olarak kabul ediliyor. İki yıl önce Apple, dahili testler için iPad Pro işlemcisine dayanan Mac için başarılı bir çip geliştirdi ve bu da ona güven verdi.

Windows işletim sisteminin, Internet Explorer’ın ve Outlook gibi diğer çevrimiçi hizmetlerin geliştirilmesinin arkasındaki eski Microsoft Windows Başkanı Steven Sinofsky geçiş hakkında konuştu.

Platformun yeni işlemci mimarisine geçişinin hangi sorunlara yol açabileceğini çok iyi biliyor. Ona göre, Apple’ın geliştiricileri muhtemelen olası problemlerden kaçınmayacak. Sadece Apple’ın bunu yapıp yapamayacağını tahmin edebiliriz, ancak her şeyden önce, 22 Haziran’ı beklemek zorundayız. İşbirliğinin sona erdirilmesinin Apple toplumunun ürünleri üzerindeki etkisini sadece zaman gösterecek.

Daha fazlası için Güncel Haber Sitesi’ni takipte kalın. Bir sonraki haberde görüşmek üzere.

KAYNAK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like