Bu yılın başlarında FCC, 6GHz bandının Wi-Fi için kullanılmasına izin verdi, buna “Wi-Fi 6E” adı verildi. Qualcommm şimdi mobil uygulamalara yönelik ilk iki 6E modemini tanıttı: FastConnect 6900 ve 6700.

Wi-Fi 6E, halihazırda mevcut olanın önemli bir genişlemesi olan yaklaşık 1.200MHz spektrum kullanabilir. Daha da iyisi, spektrum taze, yani engel teşkil eden eski cihazlar yok. Bu aynı zamanda spektrumun bitişik olduğu anlamına gelir (eski şeylerin etrafından dolaşmak zorunda değildir), bu nedenle kuyruklu yedi 160 MHz kanalına sığabilir – 5 GHz bandında sadece iki tane yer vardır.

Bu, 5GHz’i geride bıraktığımız anlamına gelmez. FastConnect 6900, 4×2 (2×2 + 2×2) Çift Bantlı Eşzamanlı (DBS) işlemini destekler ve 2×2 6 GHz bağlantısını 2×2 5 GHz bağlantısıyla birleştirmesini sağlar.

Sonuç, 3.6Gbps’lik tepe hızlarıdır ve bu da 5G’ye parası için bir koşu verebilir. FastConnect 6700, DBS modundan yoksundur, ancak yine de oldukça hızlıdır ve teorik olarak 2,9 Gbps hızlara ulaşabilir.

Qualcomm, Wi-Fi 6E ile çok düşük gecikmeli bağlantılar vaat ediyor. Kablosuz VR ve AR uygulamaları için bir nimet olacak 3 ms altından bahsediyoruz. Bu kısmen 6 GHz bandının parazitsiz olması ve kısmen Qualcomm tarafından geliştirilen teknolojiler sayesinde.

İki FastConnect modem, Bluetooth 5.2 ile oyun değiştiren iyileştirmeler vaat ediyor. Her ikisi de artırılmış güvenilirlik ve hız için Çift Bluetooth Anten yapılandırmasını destekler.

AptX Adaptive ile Bluetooth ses, şirketin kablolu kulaklıklara eşdeğer kalite sunacağına inandığı 96 kHz’e kadar çıkabilir. Ayrıca 32 kHz bant genişliği sağlayan aptX Voice da var (mevcut HD Voice, bunun yarısı, 16 kHz alır).

Qualcomm, FastConnect 6700 ve 6900 çiplerinin örneklerini bu yıl üreticilere gönderecek, 2021’in başlarında kullanacak ilk telefonları görmeyi bekleyecek. Elbette, yeni telefonlarla gitmek için bir Wi-Fi 6E yönlendiricisine ihtiyacınız olacak, Qualcomm’un da fişleri var.

KAYNAK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like