Apple’ın kısa süre önce piyasaya sürdüğü ARM tabanlı M1 yonga seti tarafından desteklenen yeni Mac modelleri, kullanıcılar tarafından olumlu bir şekilde karşılandı. Birçok teknoloji takipçisi, Apple’ın M1 işlemcili cihazları ile sunduğu CPU ve GPU performansını gerçekten hayranlıkla izliyor. Tüm bunlar olurken Apple M1 işlemcili MacBook modeli üzerinde Windows 10 işletim sistemi başarılı bir şekilde çalıştırılabildi.

Aslında ABD’li teknoloji devinin yeni M1 işlemcili Mac modelleri, Windows işletim sistemini çalıştırmak için uyumlu bir cihaz değil. Hatta Apple’ın farklı işletim sistemlerini çalıştırmak için sunduğu Bootcamp teknolojisini kullanarak bunu gerçekleştirmek bile mümkün görünmüyordu. Bunun nedeni ise Windows 10’un x86 yonga setleri için oluşturulmuşken, yeni Apple M1 işlemcisinin ARM tabanlı yapıya sahip olmasıdır.

Ancak şaşırtıcı bir şekilde Alexander Graf adlı bir geliştirici, yeni M1 destekli MacBook’ta ARM üzerinde sanallaştırılmış Windows 10’u başarıyla çalıştırmayı başardı. Windows 10 ARM’ın Insider Önizlemesini çalıştırmak için QEMU’nun değiştirilmiş bir sürümünü, açık kaynaklı sanallaştırma ve makine öykünme yazılımını kullandı. Ayrıca Apple’ın sanallaştırma amacıyla tasarlanmış kendi Hypervisor çerçevesini bu işlem için kullandı.

Alexander Graf, MacBook’unda Windows işletim sisteminin hızlı ve sorunsuz bir performans sergilediğini iddia ediyor. Ancak aynı şekilde M1 işlemcili Mac cihazına Windows 10 işletim istemini kurmak isteyen diğer kullanıcılar bazı sorunlar bildirdi. Bağlantıyla ilgili, şimdi düzeltilmiş gibi görünen sorunlar vardı. Bu gerçekten ilginç bir gelişme ve Apple veya Microsoft’tan resmi bir çözüm alana kadar bu tür çalışmaların çevrimiçi olarak gün yüzüne çıkmasını bekliyoruz.

Bir başka ilginç sonuç ise performanstır. Apple M1 destekli MacBook’larda çalışan Windows 10 ARM’nin karşılaştırma sonucu, Microsoft’un kendi Surface Pro X’inden daha iyi performans gösterdiğini gösteriyor. Puanlara göre, M1’in en hızlıdan yaklaşık %60 ila %85 daha hızlı olduğu görülüyor. ARM cihazlarda Windows şu anda kullanılabilir.

“Apple M1 İşlemcili MacBook, Windows 10’u Çalıştırmayı Başardı” başlıklı haber ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda bulunan yorum bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like