Çin nihayet BeiDou navigasyon sistemini etkinleştirecek olan BDS-3 kümesinin son uydusunu başlattı. Bu, 30 uydudan oluşan uzun listeyi tamamlar ve böylece GPS, GLONASS ve Avrupa’nın GALILEO’larına benzer iki on yıllık bir görev gerçekleştirir.

BDS-3’ün son uydusu (BeiDou Navigasyon Uydu Sistemi), BeiDou-3GE03 bugün yörüngeye fırlatıldı. Uzun Mart 3B roketi, Çin’in Sichuan eyaletindeki Xichang Uydu Merkezinden taşıdı. Pekin saatiyle tam 9: 43’te gerçekleşen havalanma şaşırtıcı bir şekilde canlı olarak da yayınlandı .

BDS-3 kümesi nasıl çalışır?

Uyduların BDS-3 serisi başka navigasyon uydusu gibi çalışır. BeiDou ve diğer GPS özellikli akıllı telefonlar tarafından alınacak bir sinyal iletir. Mesaj genellikle ping zamanıyla birlikte uydunun yörünge konumunu içerecektir. 

Kullanıcılar, en az dört uydudan doğru bilgi alındığında navigasyona devam edebilir. Son uydusunun lansmanı ile Çin’in BDS-3, BeiDou navigasyon uydularının tüm ağını tamamladı ve ABD’nin GPS’i Rusya’nın GLONASS’ına rakip olmayı umuyor.

BeiDou’ya bir bakış

Büyük Ayı takımyıldızı Büyük Ayı takımyıldızı adını taşıyan Çince bir terim olan BeiDou, en az 30 uydunun belirli bir noktada kusursuz çalışması için çalışmasını gerektirir. Büyük Kepçe yıldızından esinlenilen ağ, üç farklı yörüngeye yerleştirilmiş uydular içerir.

1990’ların başlarında Çin yerli bir navigasyon sistemi üzerinde çalışmaya başladı. 2000 yılında ilk uydusunu piyasaya sürdükten sonra , 2009 yılında BDS-3 sistemini 2012 yılında piyasaya sürmeden önce inşa etmek için bir dizi misyon taşıdı .

BeiDou’nun erken erişimi Asya-Pasifik bölgesi ile sınırlı olmasına rağmen, Çin BeiDou’nun 2018 yılına kadar dünya çapında faaliyete geçmesini sağladı. BDS-3 ağının son tekrarı, dünya genelinde sinyal gücünü ve kapsamını iyileştirmeyi amaçlıyor.

BeiDou Beklentileri: Çin çadırında olumlu hisler

Daha yüksek bant genişliği, gelişmiş iletişim ve atomik saatlerin yardımıyla gelişmiş navigasyon zamanlamasının yeni BDS-3’ün faydaları olduğu söyleniyor. Hizmet artık milyonlarca cihazın restoran ve sinema bulmasına, taksilere rehberlik etmesine, İHA uçağı uçmasına vb.

Uzmanlar, Çin’in gelecekte Milyar Dolarlık navigasyon hizmetleri pazarında önemli bir oyuncu olacağına inanıyor. Gökbilimci Jonathon McDowell AFP’ye BDS-3 ağının tamamlanmasının büyük bir olay olduğunu söyledi. Bununla birlikte, Çin’in BeiDou ile ABD ve Avrupa sistemlerinden daha bağımsız hale gelmesini umuyoruz.

KAYNAK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like