Apple’ın büyük 2018 iPhone’unu dün gece izlediyseniz, etrafta çok ilginç bir sayı duymuş olabilirsiniz: 120 hertz görüntü oranı.

Bu sizin için fazla değerli bir şey olmayabilir, ancak eğer bir oyuncuysanız, muhtemelen daha hızlı yenileme oranına sahip bir ekranın farkını bilirsiniz.

Yeni iPhone’ların aslında kendi ekranlarında 120 hertz yenileme oranına sahip değiller. Bu özelliğe sahip tek telefon, Razer Phone’dur. Bu, tesadüfen değil, oyunculara yönelik bir telefon.

Peki Apple, 120-hertz sayısından bahsettiğinde ne anlama geliyordu?

Bunu anlamak için, dokunmatik örnek oranı ve farklı bir terim olarak adlandırılan bir şey arasındaki farkı anlamalıyız: dokunma dağıtım oranı. Yeni iPhone’lar – üçü, aslında iPhone XS, XS Max ve XR – 120-hertz dokunmatik örnekleme oranına sahipler, ancak yine de normal 60-hertz yenileme hızında çalışıyorlar. Diğer bir deyişle, ekranlar 120-hertz’de sizi izler, ancak ekranı 60 hertz’de görürsünüz.

Hala anlamadınız mı? Bunun ne anlama geldiğini anlamak için, hertz oranının, bir ekranın ne sıklıkla girdi yazdığını söylemenin farklı bir yolu olduğunu anlamanız gerekir. 120 hertz’de aralık iki kat daha kısadır ve ekran her 8 milisaniyede bir hareket ederken, 60 hertz’de 16.6 milisaniyede aynı izlemeyi yapar. Bu şekilde, daha hızlı bir izleme oranına sahip olmak, ekranın dokunuşunuzu kaydedebileceği ve sonraki 16 ms yenileme aralığı için bir sonraki kareyi bir animasyonda bir sonraki kareyi oluşturmaya başlayacağı anlamına gelir.

Bir 60-hertz izleme oranı ve 60-hertz yenileme oranımız olsaydı, izleme yenileme aralığıyla aynı zamanda sona erer, bu nedenle animasyonun gerçek görüntüsü bir ara sonra başlayacaktır. Yeni iPhone’lardaki son sonuç, animasyonların daha hızlı başladığını ve daha pürüzsüz görünmesini sağlamaktır, ancak bu 120-hertz yenileme oranıyla karıştırılmamalıdır. Bunların hepsi de sistem çipinde biraz fazla yük koyar, böylece yeni iPhone’lardaki en güçlü mobil çipin olması kesinlikle yardımcı olur.

Yani bu, yeni iPhone’ların izleme oranı ve yenileme oranıyla ilgili tüm karışıklığı ortadan kaldırmalıdır.

Aşağıdaki tabloya bakın ve iPhone X’in aslında 120-hertz takibi ve 60-hertz görüntülemesine sahip olduğunu görüyorsunuz ve aslında daha hızlı bir izleme oranına sahip ilk iPhone oldu. 120-hertz yenileme hızı, bugün satın alabileceğiniz yalnızca bir Apple ürününde kullanılabilir: iPad Pro.

main-qimg-74456376e06acd31da20232024fd7b76-c

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like