Bu sabah, Microsoft’un yıllık geliştirici konferansı ilk kez tamamen dijital bir biçimde çevrimiçi olarak açıldı. Elbette, COVID-19 salgını dünyayı değiştirdi. 

Ancak değişikliklerin bu kadar önemli olacağını hiç düşünmemiştik. Her neyse, konferansta, Redmond merkezli şirket birkaç açıklama yaptı, birkaç yeni ürün ortaya çıkardı ve bazı ilginç veriler ortaya koydu.

Azure makine öğrenimi

İlk olarak, Microsoft sorumlu makine öğrenimi yaratmaya adanmış bir dizi yeniliği duyurdu. Bu Azure makine öğrenme özellikleri GitHub’da açık kaynak olarak da mevcut.

Bunlar arasında, InterpretML araç kiti modeldeki farklı parametrelerin anlamını açıklamak ve geliştiricilerin makine öğrenme modellerinin davranışını anlamalarına yardımcı olmak için kullanılabilir. Fairlearn araç kiti yapay zeka sistemlerinin adaletini değerlendirip düzeltebilir ve June Machine öğrenim hizmetinden Azure’da oluşturulacaktır. 

Harvard Kantitatif Sosyal Bilimler ve Mühendislik Enstitüsü, Microsoft tarafından ortaklaşa geliştirilen WhiteNoise araç kiti farklı gizlilik elde edebilirken, model gizlilik verilerinden içgörüleri araştırıyor. 

İsim ve doğum günü bilgileri gibi gizliliği sağlamak için istatistiksel ilkeleri kullanır. Azure Machine Learning’de yerleşik makine öğrenme operasyonları (MLOP’lar), geliştiricilerin tüm model oluşturma, eğitim ve uygulama sürecini izlemelerini ve otomatikleştirmelerini sağlar.

Süper bilgisayar

İkincisi, Microsoft OpenAI ile bir ortaklık ilan etti. Şirket, dünyanın ilk beşinde süper bilgisayar kurdu. Azure genel bulutta büyük ölçekli bir yapay zeka modeli yetiştirmek geliyor. 

Bu süper bilgisayar, 285.000‘den fazla CPU çekirdeğine ve 10000 GPU çekirdeğine sahip. Her GPU’nun 400Gbps ağ bant genişliğine sahip tek bir sistem süper bilgisayarı vardır.

Sağlık Hizmetleri için Microsoft Cloud

Üçüncüsü , Microsoft ilk endüstri bulutu çözümünü – Sağlık için Microsoft Cloud’u getiriyor. Bu, Microsoft’un sektöre özel ilk başlatılan bulut bilişim çözümüdür.

Toplantıda Microsoft CEO’su Satya Nadella, “İki ay içinde iki yıl sürecek dijital bir dönüşüm gördük.” Dedi. Microsoft, Microsoft 365’in temel bir bileşeni olan Microsoft Teams akıllı konferans hizmetinin önemli bir rol oynadığına dikkat çekti.

Microsoft ayrıca dünyadaki toplam Windows 10 cihaz sayısının 1 milyarı aştığını açıkladı.

Microsoft her şey yarattığında, Windows 95 gibi dünyayı değiştireceğini düşünüyoruz. Ve Microsoft tarafından tasarlanan süper bilgisayar için de aynı hissi yaşıyoruz.

KAYNAK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like