ARM bugün, akıllı telefon amiral gemilerinde yonga seti satıcıları tarafından kullanılacak yeni üst düzey CPU çekirdek tasarımlarını detaylandırdı. İleriye doğru büyük bir adım olmayı vaat eden Cortex-A78 ve Cortex-X1’in evrimsel güncellemesini alıyoruz.

ARM serisinde mevcut olan en hızlı çekirdeğin Cortex-A77’nin halefi olan Cortex-A78 ile başlıyor. Aynı TDP ile karşılaştırıldığında Cortex-A78, aynı CPU gücü için aynı miktarda güç tüketirken veya% 50 daha az tüketim sunarken% 20 daha fazla işlem sunabilir.

Cortex-A78, öncekinden daha küçüktür – 4x Cortex-A78 + 4x Cortex-A55 yapılandırmasında okta çekirdekli bir yonga setinde% 15 daha az alan kullanır, bu da büyük olasılıkla gittikçe büyüyecektir. 2021’de LITTLE yapılandırması ARM Cortex-A55’in yerini alacak yeni bir yüksek verimli çekirdek duyurmadı.

Performansla ilgili yeni bir özel CPU çekirdeği hattı olan Cortex-X1’e geçiyoruz. Temel tasarım, ARM’nin özel çekirdekler yapmak için ortaklarla işbirliği yaptığı ARM’nin CXC programının sonucudur.

Cortex-X1, Cortex-A77’den% 30 daha yüksek bir tepe performansına sahiptir ve tamsayı hesaplamalarında yeni Cortex-A78’den% 23 daha hızlıdır. Ek olarak makine öğrenme yeteneklerinin iki katına sahiptir.

Bu tür bir performans artışı etkinleştirildi çünkü X1, A78’den daha büyük ve daha fazla güç gerektiriyor. Bu nedenle bir akıllı telefon CPU’sunda birden fazla Cortex-X1 çekirdeği görmemiz pek olası değildir. En olası kombinasyon, üç Cortex-A78 çekirdeği ile birleştirilen tek bir Cortex-X1 ve daha sonra daha az zarar veren görevler için bazı A5x çekirdekler olacaktır.

GPU tarafında ARM Mali-G78 ve G68 GPU’ları açıkladı. Mali-G78 hala Mali-G77’nin Valhall mimarisine dayanıyor, ancak belirli senaryolarda% 25’e kadar daha hızlı ve 24 çekirdek tasarımı destekliyor. Oyunlar% 17 gerçek dünya performans artışı görecek.

Mali-G68, Mali-G78’in tüm özelliklerini miras alır, ancak daha az çekirdek tasarımı destekler ve hem daha küçük hem de daha verimlidir.

KAYNAK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like