Domain, müşterilerin ve ziyaretçilerin web sitenize kolaylıkla ulaşmasına olanak sağlayan web sitenizin internetteki adı anlamına gelir. Alan adı satın almadan önce alan adı sorgulaması yaparak seçtiğiniz alan adının kullanılabilirliğini kontrol edebilir, sizin için benzersiz bir alan adı satın alabilirsiniz.

Domain Sorgulama Nedir?

Web sitenizin kolay bulunabilir olmasını sağlayan domain satın alım işleminden önce, domain sorgulama yaparak almak istediğiniz almak istediğiniz domainin kullanılabilirliğini kontrol etmeniz gerekir. Domain sorgulama işlemi, almak istediğiniz alan adının daha önceki satışları hakkında bilgi almanızı sağlayan bir arama işlemidir.

Domain Kullanım Avantajları Nelerdir?

Alan adlarının hem aktif hem de pasif olarak birçok kullanımı vardır.

  • İnternette benzersiz bir kimlik oluşturmak için kullanılabilir.
  • Domain, internette üst düzey bir güvenilirlik oluşturur.
  • Alan adları, tanıtım şansınızı, kolay bulunabilirliğinizi ve sitenizin internet üzerindeki görünürlüğünü artırır.
  • Alan adları sayesinde profesyonel ve güvenilir bir intiba yaratabilirsiniz.
  • Alan adları taşınabilir, yeniden satılabilir, kiralanabilir ve takas edilebilir özellikleri ile fonksiyonel bir kullanım sunar.
  • Alan adları size benzersiz ve kalıcı bir e-posta adresine sahip olma olanağı sunar.
  • Web sitenizin belirli arama motorlarındaki sıralamasını iyileştirmeye yardımcı olur.

Bir Alan Adı Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Yeni bir web sitesi oluşturduğunuzda, yapmanız gereken ilk şeylerden biri benzersiz bir alan adı seçmektir. Bu, insanların sitenizi ziyaret etmek için yazabilecekleri benzersiz tanımlayıcılardır. Bazı potansiyel adları göz önünde bulundurabilir, daha sonra alan adı sorgulama işlemi yapabileceğiniz bir site kullanabilirsiniz. Bu sayede alan kullanılabilirliğini kontrol etmenize olanak sağlayan bu sitelerde, almak istediğiniz isimlerin mevcut olup olmadığını görebilirsiniz. Alan adınızı seçerken üzerine dikkatli bir şekilde düşünmek önemlidir. Doğru alan adı, markanızı şekillendirmeye ve ilk izlenimleri iyileştirmeye yardımcı olur.

Almak İstediğiniz Alan Adı Alındıysa Ne Yapabilirsiniz?

İstediğiniz alan adının başka biri tarafından kullanıldığını öğrendiğinizde, izleyebileceğiniz birkaç yol var. Bazı belirli durumlarda alan adını satın alabilirsiniz, bazı durumlarda ise sitenize benzer ve aynı derecede uygun bir alan adı almanın çeşitli yollarına ulaşabilirsiniz. Bu yolları şöyle sıralayabiliriz:

  • İstediğiniz alan adı müsait olmadığında ancak kullanımda da olmadığında o alan adını mevcut sahibinden satın alabilirsiniz. Bu duruma ‘park edilmiş alan’ denir ve alan adı sahibi onu satmayı düşünebilir. Belirli bir alan adının kime ait olduğunu bulmak için WHOis.net sitesini kullanabilirsiniz. Bu sayede alanın kime ait olduğunu ve onlarla nasıl iletişim kurabileceğiniz hakkında bilgiye ulaşabilirsiniz.
  • İstediğiniz alan adının kime ait olduğunu bulamıyorsanız veya satmak istemiyorlarsa, başka bir alan adı seçebilirsiniz. Herhangi bir etki alanı kontrol aracısın size sunduğu alternatiflerin listesini inceleyerek bu fikirleri uygun bir ikame bulmak için değerlendirebilirsiniz. Bu sayede zamandan ve emekten tasarruf edebilirsiniz.
  • Tercih ettiğiniz alan adı alınmışsa ve bir başka bir alan adı seçmek istemiyorsanız, farklı bir uzantı kullanmayı da deneyebilirsiniz. En sık kullanılan .com ile biten alan adları yerine diğer uzantıları tercih edebilirsiniz.

Sorgulanan Domain Nasıl Satın Alınır?

Web siteniz için bir alan adı bulduktan sonra alan adı sorgulama işlemini yaparak istediğiniz alan adının müsait olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Almak istediğiniz alan adı kullanılabilir durumdaysa seçtiğiniz size özel domaini tescil ettirmeniz gerekir. Domain tescil işlemini hem kurumsal web siteniz için belirli bir ücret karşılığında tamamlayabilirsiniz. Sorguladığınız domaini satın almak için domain satın alma sitelerini ya da tescil sitelerini kullanabilir, domain satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir